INFORMATII TERMOPANE

CONTACT

  • tel: 0722.272.118
  • e-mail: iosif.cobzi@yahoo.com
  • website: www.tantari-plase.ro
  • zona de lucru: Bucuresti si imprejurimi, Afumati, Balotesti, Baneasa, Berceni, Bragadiru, Cernica, Corbeanca, Cornetu, Crevedia, Prelungirea Ghencea, Snagov, Tunari

Cercul viral si tantarii

Clem, care studiaza virusologie moleculara, spera sa descopere in acest fel mai multe lucruri despre modul in care virusii afecteaza apoptoza celulara. \"Milioane de celule mor la un moment dat in organismul uman.\" spune Clem. \"Si asta e un lucru bun.\" Moartea celulara programata este o modalitate mai ordonata decat necroza, caz in care celulele inflamatorii sunt atrase in focar. Apoptoza se bazeaza pe dezasamblarea ordonata a genelor unei celule. Disfunctiile apoptozei sunt corelate cu cancerele,bolile neurologice - precum Alzheimer - si boli ale sistemului imun - precum SIDA sau artrita reumatoida.

Majoritatea oamenilor fac tot posibilul pentru a evita tantarii. Dar vara aceasta Rollie Clem va gazdui Aedes aegypti, tantarul febrei galbene. El a pregatit o incapere special pentru aceste insecte, chiar si un meniu.

\"Sange de oaie sau de vaca.\" spune Clem, profesor de biologie la Universitatea Kansas. \"Aceasta specie se deosebeste de celelalte\", deci Clem va trebui sa puna in camerele tantarilor obiecte vestimentare purtate. Anumiti tantari nu se hranesc fara sa simta mirosul 

uman in aer.

Experimentul lui Clem, ajutat de Institutul National pentru sanatate a inceput cu molii care erau complet imune la virusi fatali. Clem a ales A. aegypti pentru acest experiment pentru ca el este cel care produce febra dengue, cea mai importanta afectiune virala transmisa prin tantari. Centrul de Control al Bolilor estimeaza ca sunt 100 de milioane de cazuri anua

In emisfera vestica, A. aegypti este raspandit in America Latina, dar si in SUA, mai ales in Florida. Specia a revenit, dupa eradicarea din anii \'70, iar febra dengue s-a extins. In Kansas, vinovatii sunt Culex tarsalis si alti membri ai familiei Culex. Acestia nu transmit febra dengue, dar pot transmite encefalita cabalinelor. Cea mai de temut boala transmisa de tantari este malaria, si este raspandita de Anopheles gambiae.

Unul dintre studentii lui Clem investigheaza cateva zeci de gene ale A. aegyptis, pentru ca sunt asemanatoare cu genele care controleaza apoptoza la Drosophila. \"Chiar si la oameni, genele sunt similare in secventele lor.\" spune Clem. Acest lucru inseamna ca insectele au multe de spus speciei de la celalalt capat al microscopului despre mecanismele lor genetice de aparare.

Dar eficacitatea tantarului de a transmite aceasta boala variaza in functie de locatie. Clem vrea sa afle daca apoptoza joaca un rol in aceasta variatie. Odata ce tantarii au fost adusi in siguranta in laborator, Clem vrea sa ii infecteze cu molecule alterate de Sindbis, un virus legat cu cei care produc encefalita la cai. Anumite molecule vor contine gene care blocheaza apoptoza, iar altele vor incuraja procesul.

PLASE DE TANTARI PE BALAMALE

Pe balamale

Cu rulou vertical

PLASE DE TANTARI CU RULOU VERTICAL

Cu rulou vertical

Sunt plasele de tantari care nu necesita indepartarea de la fereastra pe timpul iernii. Plasa se ruleaza in caseta de sus fara grija ca daca sta deschisa vantul o poate indoi sau deforma(cum se poate intampla la cele pe balamale cand stau deschise si nu sunt supravegheate).

Nu necesita spatiu in exterior pentru deschidere si din aceasta cauza se pot monta si acolo unde exista grilaje pe exterior, sau pe balcoane unde exista sarme de intins rufe, etc.

De asemenea blocarea acestor plase se face in doua puncte de blocare, iar pentru ridicare montam special un amortizor care are rolul de a incetini(amortiza) viteza de ridicare a plasei atunci cand plasa se ruleaza in caseta. Latimea ghidajelor laterale permit plasei sa intre in ele peste 3 cm(fata de alte sisteme de plasa tip rulou la care plasa patrunde in ghidaje mult mai putin si un vant mai puternic o poate scoate de acolo.

In speranta ca aceste informatii despre plasele de tantari v-au fost folositoare in decizia pe care o veti lua, speram sa faceti ea mai potrivita alegere, iar daca va mai putem ajuta cu alte detalii sau lamuriri va asteptam sa ne contactati.