INFORMATII TERMOPANE

CONTACT

  • tel: 0722.272.118
  • e-mail: iosif.cobzi@yahoo.com
  • website: www.tantari-plase.ro
  • zona de lucru: Bucuresti si imprejurimi, Afumati, Balotesti, Baneasa, Berceni, Bragadiru, Cernica, Corbeanca, Cornetu, Crevedia, Prelungirea Ghencea, Snagov, Tunari

Riscurile intepaturilor de tantari

Boli transmise de tantari, muste si capuse

Dintre bolile transmise de tantari, malaria (paludismul) este cauza cea mai frecventa cauza de imbolnavire la calatorul in zone unde exista malarie. Riscul de malarie pentru un calator depinde de destinatie si de aplicarea regulilor de protectie individuala (repulsive, chimioprofilaxie adaptata zonei, substante care date pe piele alunga insecta).

In Asia de sud-est este prezenta in zonele impadurite din interior (paludism de jungla) si in mod normal absenta in regiunile de coasta si campiile cu plantatii de orez (cu exceptia sudului Vietnamului). In India paludismul este prezent in zonele rurale, dar si in cele periurbane. In Orientul Mijlociu paludismul este endemic in cateva regiuni rurale din Siria, Turcia, Arabia Saudita.

In Africa de Nord malaria este limitata la cateva focare in sudul Marocului, al Algeriei si al Egiptului. Africa subsahariana este focarul major de malarie, in care predomina specia de tantar falciparum, responsabila de formele mortale de boala. Regiunile aflate la peste 1800 m altitudine, precum si deserturile, sunt indemne de malarie. In regiunile uscate (savana, sahel) transmiterea este intensa in timpul anotimpului ploios, apoi scade, in timp ce in regiunea periecuatoriala transmiterea bolii este posibila tot timpul anului. Riscul de infectie este mai mare in mediul rural decat in orase. In Caraibe paludismul a fost eradicat, mai putin in Haiti si in unele regiuni din Republica Dominicana. In tarile Americii Centrale paludismul este limitat la cateva zone din Costa Rica, Panama si Mexic, unde exista mai ales forme benigne si in plus nu exista paludism urban. In Oceania, paludismul este endemic, permanent, in Papua - Noua Guinee se intalneste din sud-est pana in Vanuatu; nu exista paludism in Fidji, nici in insulele din nord si din est pana in Polinezia Franceza si Insula Pastelui, nici in Noua Caledonie.

Boli transmise prin fecale pe cale orala sau prin contaminare hidrica

Transmiterea fecala pe cale orala intereseaza agentii microbieni ce pot contamina apa sau alimentele. Aceasta cale de transmitere sta la originea \"diareei calatorului\" (DC). Anumite boli avand aceasta cale de transmitere pot fi prevenite prin vaccinare : febra tifoida, hepatita A, poliomielita. Dezinfectarea apei de baut si respectarea regulilor de igiena alimentara permit prevenirea majoritatii acestor boli : consumarea de apa comercializata, fiarta sau tratata cu hidroclonazona si filtrata, evitarea cuburilor de gheata, consumarea carnii, pestelui, legumelor, bine preparate termic, servite calde, a fructelor curatate, evitarea fructelor de mare, a mezelurilor, inghetatelor si cremelor si cruditatilor.

Diareea calatorului (prezenta a peste 3 scaune neformate/zi) are o incidenta variabila in functie de destinatie, schematic riscul fiind mai mare in tarile cu clima calda si/sau nivel socioeconomic redus. Exista si alti factori, dependenti de calator, precum provenienta din tari cu un nivel de igiena foarte ridicat, absenta voiajelor la tropice, adoptarea obiceiurilor alimentare ale autohtonilor, nerespectarea regulilor de igiena, varsta mica, hipoclorhidria gastrica prin tratament antiacid, gastrectomie sau neoplasm, prezenta unei boli inflamatorii cronice (boala Crohn, rectocolita hemoragica), deficite imunitare. Frecventa variaza de asemenea in functie de anotimp (riscul este de 2 - 4 ori mai mare primavara). Aceasta diferenta este in mod particular evidenta pentru bolile bacteriene. Cauza cea mai frecventa a DC este E. coli enterotoxigen , urmat de Shigella, apoi Salmonella, Campylobacter jejuni, E. coli nontoxigen, rotavirusuri, paraziti (Giargia, Entaemoeba histolytica) etc.

Infectiile aparute dupa intepaturile insectelor sunt foarte frecvente, mai ales cand nu li se acorda atentie. Este necesara deci prezenta in farmacia de voiaj a unei pomezi antiseptice. Intepaturile de insecte provoaca nu numai iritatii si infectii locale, dar reprezinta si porti de intrare pentru diferite boli.

PLASE DE TANTARI PE BALAMALE

Pe balamale

Cu rulou vertical

PLASE DE TANTARI CU RULOU VERTICAL

Cu rulou vertical

Sunt plasele de tantari care nu necesita indepartarea de la fereastra pe timpul iernii. Plasa se ruleaza in caseta de sus fara grija ca daca sta deschisa vantul o poate indoi sau deforma(cum se poate intampla la cele pe balamale cand stau deschise si nu sunt supravegheate).

Nu necesita spatiu in exterior pentru deschidere si din aceasta cauza se pot monta si acolo unde exista grilaje pe exterior, sau pe balcoane unde exista sarme de intins rufe, etc.

De asemenea blocarea acestor plase se face in doua puncte de blocare, iar pentru ridicare montam special un amortizor care are rolul de a incetini(amortiza) viteza de ridicare a plasei atunci cand plasa se ruleaza in caseta. Latimea ghidajelor laterale permit plasei sa intre in ele peste 3 cm(fata de alte sisteme de plasa tip rulou la care plasa patrunde in ghidaje mult mai putin si un vant mai puternic o poate scoate de acolo.

In speranta ca aceste informatii despre plasele de tantari v-au fost folositoare in decizia pe care o veti lua, speram sa faceti ea mai potrivita alegere, iar daca va mai putem ajuta cu alte detalii sau lamuriri va asteptam sa ne contactati.